Vad betyder DPI egentligen?

I grund och botten beskriver DPI hur många små punkter – eller “dots” – som får plats inom en tum (2,54 cm) på en tryckt yta. Ju fler punkter per tum, desto mer detaljerad och skarp blir bilden. Det är lite som att tänka på en mosaik. Om du använder väldigt små bitar i din mosaik får du mer detaljer och kan se tydligare linjer och former. Om bitarna är för stora blir allt suddigt och klumpigt.

Så, DPI är helt enkelt ett mått på hur tät och detaljerad bilden är när den trycks. Ju högre DPI, desto bättre kvalitet – i de flesta fall.

Varför är DPI viktigt för trycksaker?

När du ska trycka något – kanske en t-shirt eller en hoodie med en snygg bild på din hund – är det viktigt att tänka på DPI. Om din bild har för låg DPI kan den se suddig och pixlig ut när den skrivs ut, oavsett hur bra den ser ut på skärmen. Det är lite som när man zoomar in för mycket på en lågupplöst bild; du ser varje pixel, och det blir inte vackert.

Profftips! En bra tumregel är att sikta på 300 DPI för de flesta trycksaker. Det är tillräckligt för att ge hög kvalitet och skarpa detaljer. Om du jobbar med stora tryck som affischer kan du ibland klara dig med lägre DPI, men vi rekommenderar att hålla sig till 300 DPI för bästa resultat.

Vad händer om DPI är för lågt?

Om din bild har en låg DPI (låt oss säga under 100 DPI), riskerar du att den blir suddig och otydlig när den skrivs ut. Det är ungefär som att blåsa upp en liten bild alldeles för stort – detaljerna försvinner/blir pixliga och den ser inte proffsig ut.

Tänk på att det som ser bra ut på din skärm inte alltid ser lika bra ut på papper. Skärmar visar bilder med pixlar, inte punkter, och därför kan du komma undan med lägre upplösning på en skärm än vad som krävs för utskrift.

Hur vet jag om min bild har rätt DPI?

Du kan enkelt kontrollera en bilds DPI i de flesta design- och bildredigeringsprogram, som Adobe Photoshop eller Illustrator. Men för att göra det ännu enklare för dig, erbjuder vi på vår webbplats ett smidigt verktyg som hjälper dig att automatiskt anpassa och justera dina bilder till rätt DPI. Vårt verktyg varnar dig om DPIär för låg och ger dig förslag på hur du kan justera storleken för att få bästa möjliga tryckresultat.

DPI vs. PPI – Vad är skillnaden?

Du har säkert hört både DPI och PPI (Pixels Per Inch) kastas runt i designvärlden, och det kan vara förvirrande. Men här är den enkla skillnaden:

  • PPI beskriver hur många pixlar det finns per tum på din skärm.
  • DPI handlar om hur många tryckpunkter som får plats per tum på papperet.

Så när du designar på skärmen pratar vi om PPI, men när du trycker är det DPI som gäller. Om du vill vara säker på att din design ser bra ut både på skärm och i tryck, se till att ha både rätt PPI (för skärmen) och rätt DPI (för trycket). Med vårt verktyg ser vi till att din design överförs perfekt från skärm till papper.

Hur ändrar man DPI?

Det beror på vilket program du använder, men i de flesta bildredigeringsprogram kan du justera DPI genom att gå till bildinställningarna och ange önskad upplösning. Men oroa dig inte, om du använder vårt tryckverktyg kommer vi att göra detta åt dig automatiskt. Vi hjälper dig att justera bildstorleken så att den håller en hög upplösning för tryck. Allt för att göra processen så enkel som möjligt!

DPI och filstorlek – Finns det en balans?

Ja! Högre DPI betyder att fler punkter används för att skapa en bild, och det kräver mer data. Så ju högre DPI, desto större blir filen. Om du planerar att trycka något med hög kvalitet är det oftast värt att ha en större fil, men det kan vara klokt att inte gå överdrivet högt. Du behöver inte ha en DPI på 1200 för ett vanligt foto – det blir onödigt och gör bara filen svårhanterlig.

Med det sagt, om du använder vårt verktyg kan du vara säker på att vi hanterar filstorleken åt dig. Vi optimerar din fil för tryck så att du får bästa möjliga resultat utan krångel med tunga filer.